top of page

KARMA CHAMELEON

Karma is de som van alle persoonlijke, goede en slechte daden en gedachten tijdens het aards bestaan. Het is een woord dat zijn oorsprong heeft in het Sanskriet en betekent daad of werking. In verband met het dogma van de reïncarnatie bij de Hindoes bepaalt het karma in welke staat de mens herboren zal worden.

 

Het kameleon-geestdier is een van de oudste totemdieren. Het geestdier betekent de behoefte aan verandering . Bovendien hebben ze veel totemberichten die heel belangrijk zijn voor de kameleonmensen. Bovendien kan de kameleon zich camoufleren en verbergen voor

zijn vijanden. Ook zijn de kameleons pure roofdieren. Ze kunnen een lange periode stil blijven wachten om hun prooi te vangen.

 

Ik wist het even niet. Mijn doel is helder, maar mijn pad was wazig. Ik tagde ‘Edding’ bij het posten van mijn tekening op Instagram, het merk waar ik soms of vaak mijn tekeningen ‘the golden touch’ mee geef. Ik heb momenteel een parttime job en verschillende consultancy projecten en andere co creaties. Ik verander vaak van kleur. Iets wat ik fijn vind, maar soms ook lastig.

 

CO CREATIE en SYMBOLIEK

 

Toen Kelly mij heel erg enthousiast vroeg om een samenwerking aan te gaan voor een kunstwerk voor haar expositie was ik mega enthousiast en ook beschermend naar mijzelf. Voelt dit goed? Ik vroeg Kelly om elkaar de volgende dag te bellen; zo kreeg ik meer gevoel. We spraken enthousiast over ons werk en allerlei dingen. Ik voelde een klik. Ok! Laten we kijken of en wat ik voor moois kan maken.

 

Die week veranderende mijn kleur weer regelmatig. Van werk naar prive en ook binnen deze vraag,

Supertof zo’n expo en co creëren is helemaal mijn ding, maar welke tekening dan? Elke tekening uit het verleden kan ik niet gebruiken, omdat deze al een eigen verhaal hebben.

 

Na een week denken dacht ik ‘ok misschien toch beter niet’….maar daar kwam Kelly; ‘mijn vriend dacht aan een Kameleon’….WOW! Voor mij was dit Karma! Karma Chameleon. Zo is het bedoeld en nu wordt het iets van ons samen. Net als ik weer dicht bij mijn gevoel kom en het liefst wil vluchten is daar het antwoord; Kameleon; mijn prooi! Dus recht op dit doel af. Ik pak mijn potlood en begin te schetsen. De lijn vloeien daarna in razend tempo op mijn papier. 'Dit is zo bedoeld'!

 

Wist je dat….

  • Er meer dan 200 soorten kameleons bestaan.

  • De kristallen in de huid van de kameleon veranderen door de lichtinval op deze kristallen.

  • In tegenstelling tot wat mensen meestal denken, nemen kameleons niet de kleur aan van de oppervlakte waarop ze zich bevinden. Ze veranderen van kleur om zich te camoufleren voor hun predatoren of volgens hun stemming.

  • Een kameleon het dier is met nagenoeg de langste tong van de wereld.

  • Deze tong voorzien is van een plakkerig slijm waarmee hij zijn prooi vast kan ‘grijpen’.

  • Het dansende lopen van de kameleon is alsof ze een wiebelend blaadje nadoen, om zo hun prooien en roofdieren om de tuin de leiden.

Foto van kameleon
Illustratie Kameleon byligtenberg
Neon Kameleon
bottom of page